2012. július 15., vasárnap

Xantho a cseh nektár


A Žatecben működő Komlókutató Intézetben régóta foglalkoznak a komlónak a népi gyógyászatban évszázadok óta ismert hatásaival. Az intézettel együttműködve előbb egy nők számára ajánlott sört főztek ki a zateci sörgyárban. A Žatec Lady sör a menopauzában szenvedők egészségi problémáit enyhítette volna, de végül nem került piacra.

A zateci komlókutató és müncheni műszaki egyetem szakemberei egymástól függetlenül kimutatták, hogy a sörben, illetve a sör gyártásához felhasznált komlóban található xanthohumol nevű enzim segít a rák megelőzésében, illetve a már kialakult daganatok ellen is felveszi a harcot.

Žatec Xantho, mely az átlagos söröknél nagyobb mennyiségű xanthohumolt és isoxanthohumolt tartalmaz, nem véletlenül viseli a rák (=xantho) nevet. A két antioxidáns a daganatos betegségben szenvedők számára kínál egészségügyi előnyöket, sajnos azonban nem gyógyítja a rákot.

Annak ellenére hogy a Xantho természetgyógyászati célokat is szolgál, egy klasszikus cseh tmave (=feketesör), a szokásosnál sűrűbbre és testesebbre főzve, gazdag karamell malátás ízvilággal, harapható, kemény habbal, amit mindenki jóizűen kortyolgathat, aki szereti a karamellás fekete-sörök ízeit.

A sört kipróbálható a Bohemia Sörözőben és kapható a Bohemia Sörszalonban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése