2012. szeptember 21., péntek

Hrabal villamosa
Azóta, hogy a tizenhármas kiegyenesítette a kanyart, és keresztülrobogott az ablakon egészen a csapokig, azóta sok vendég felhagyott az idejárással! Ez azonban cseppet sem zavarta Chmulecky urat a kocsmárost, akinek legnagyobb örömére szolgált, hogy amint reggel felébred, máris csapolja magának az első sört. Ma reggel óta is már az egyik poharat a másik után ürítette. Sötétedett, de a kocsmáros nem gyújtott lámpát.
Két vendég ült szorosan a fal mellett, egészen a pinceajtónál, felkészülve arra az esetre, ha a tizenhármas megint berobogna a söntésbe és beszélgettek.

– Na, hány lépcsője van a Paulosti kocsmának? – kérdezte az egyik.
– Hét – felelte a másik – de hány lépcső visz a Kalendába?
– A Kalendába... De melyikbe? Van egy az Akadémiánál, és van egy a rakparton.
– Az istenért! Hiszen az Akadémiánál már bezárták a kocsmát, tehát az egyetlen Kalenda a kikötővel szemben van, nem igaz?
– Na várjunk csak. Ott van egy, kettő, három, négy... – haladt a kocsmába vezető lépcsőkön a vendég. – Az összesen hét lépcső és felfele visznek. Na de hány lépcsője van a Jó forrásnak?
– Egy, felfelé... Hát a Vörös szíveknek?
Így beszélgettek a vendégek, és a kocsmáros az ajtóhoz ment, mert a Kriz felől egy tizennégyes jött lefelé, kivilágítva, akár egy étterem, amelyik egyenesen bele akar rohannia Zöld Fa söntésébe. Az egész helyiségben világos lett, de a villamosaz utolsó pillanatban visszahőkölt, észaggatott mozdulatokkal derékszögben elkanyarodott, csupán a szűk járda választotta el a kocsma ablakaitól, és a kocsik mint három kivilágított akvárium, fénnyel árasztották el a söntést.(...)
A kocsmáros a csaphoz ment, töltött magának egy pohárral, jóízűen, egyhajtásra kiitta, és rögtön el is lötykölte a poharat a vízben. A két vendég időközben összeveszett és kiabált, mert sehogy sem tudtak megegyezni, hogy hány lépcső vezet az Eldugott Zugba.
– Akkor talán szedjék a sátorfájukat, és menjenek oda megnézni! – mondta a kocsmáros.
– Nem rossz ötlet – mondta az egyik vendég, s már vette is a sapkáját, kimentek, és zsebre vágott kézzel iparkodtak a Kriz fele. A kocsmáros visszaemlékezett, mikor betört a tizenhármas, egészen a csapokig jutott és amikor elült a por, azt kérdezte a vezetőtől aki még mindig a villamosban volt:

– Barátom, a tízesből vagy a branikiból csapoljak?

4 megjegyzés:

 1. A Branikiból válaszolt a villamosmotorkocsi vezető. De azonnal töltse a másik korsót is mert nagyon megszomjaztam erre a nagy ijedségre , nem csodálom válaszolt a kocsmáros , ritkán fordul elő , hogy villamossal érkeznek a vendégek , sajnálják a pénzt a jegy árára ,inkább gyalog járnak és pár sörrel többet isznak. és így tovább, folytatródott a kedélyes beszélgetés , míg a rendőrök meg nem érkeztek és bilincsbe verve elvitték a kissé már kótyagos vezetőt. Na Ő sem iszik egy ideig jóféle Branikot, sajnálkozott a kocsmáros

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gyönyörű átirat! Van folytatása is?

   Törlés
  2. Igen , mikor a villamos motorkocsi vezető 2 és fél év múlva szabadult , első útja a Prvni Pivni Tramway kocsmába vezetett. Gyalog ment, mint minden rendes kocsmába járó ember. Mikor belépett mindent úgy talált, mint utoljára , csak a falakat húzták újra amit a villamos szétrombolt.- Jó napot , rég járt felénk , látom most elővigyázatosabb mint múltkor- üdvözölte a csapos . -Igen , igen az ember sajnos a maga hibáiból tanul a legtöbbet- válaszolt.
   -hogy teltek napjai- udvariaskodott a csapos
   -szóra sem érdemes, csak úgy elröpült az a kis idő, tudja jó társaságban gyorsan telik az idő, csak az a Branik az hiányzott nagyon- válaszolt
   -akkor rögtön a Branikkal kezdjük kihagyjuk a 10' világost ? - érdeklődött a csapos
   - igen de rögtön kettőt adjon , tudja nagyon megszomjaztam az utolsó sörre már alig emlékszem- válaszolt.
   -pedig az emlékezetes volt, azóta is mindenki arról az utolsó sörérő beszél- így a csapos.
   Rég volt felejtsük el , de tudja mit adja rögtön a harmadikat is egy deci felessel, nehogy félmunkát végezzünk .-
   Azóta is minden nap összesúgnak a törzsvendégek a villamos-motorkocsi vezető háta mögött , mikor betér a kocsmába.
   -Ö volt tudod aki - és tovább nem folytatják , nem akarják emlékeztetni a fájdalmas múltra.

   Törlés