2012. október 13., szombat

Egy cseh viennaNem sok európai sörgyár büszkélkedhet olyan régi tradíciókkal, mint a třeboňi, amelyet 1379-ben alapítottak az Ágoston-rendi szerzetesek. 1482-től a Rosenberg család lett a sörgyár tulajdonosa. A család több sörfőzdét is birtokolt, de a třeboňi fejlesztését sem hanyagolta el.

A család egyik tagja, Petr Vok nem véletlen lett 2010-ben névadója egy třeboňi sörnek. Méghozzá egy a sörök között igazi különlegességnek számító speciální řezané-nak. A řezané magyar fordítása vágott, de általában helyesebb, ha barna és világos sörök keverékéről beszélünk. A speciální a testesebb – jelen esetben 13°-os – sörök jelzője.

A Petr Vok esetében azonban a gyártó sem beszél „vágásról”, hanem egy régi recept újragondolásáról. Nem is beszélhetünk erről, hiszen a Petr Vok sokkal inkább a vienna – azaz az Anton Dreher nevével fémjelezett bécsi típusú – sörök lassan feledésbe merülő ízvilágát idéző, finoman malátás, mahagóni színű sörkülönlegesség.

A sör különlegességét hangsúlyozza a sörfőzde hogy a palackba fejtett sört kizárólag 0,33-as, díszes üvegben hozzák forgalomba és természetesen jut sör a hordókba, így a sörcsapok alá is.

1 megjegyzés:

  1. A libereciek is megkezdték egy vienna gyártását, de a Konrad ESO meg sem közelíti a Petr Vokot. Az ESO sem rossz, de nincs igazi határozott karaktere.

    VálaszTörlés