2012. október 31., szerda

Sörgyárra fel!A Czech In megnyitása előtt is találkoztam a jihlavai sörökkel, egykor a sörgyár frenetikus sörkertjében és legutóbb a Pivo Sörvendéglőben. A jihlavai sörök Ježek márkanéven futnak és hozzák a megbízható cseh átlagot. Az elnevezésen sincs semmi csodálkozni való: Jih­lava német neve Iglau, ez pedig állítólag az Igel, azaz sün szó­ból származik.

A kis vakondnak, ennek a kedves cseh totemállatnak, sajnos nem akadt sörös vonatkozása, így örömmel üdvözöljük a tüskésdisznót a csapon! Az elmúlt években méltán felfedezett regionális cseh sörgyárak reméljük, hogy tovább folytatják előrenyomulásukat Buda felé is, hiszen mintha a forradalmi lendület megállt volna a Dunánál.

Persze Csehországban is van még felfedezésre váró sörgyár: Strakonice, Beroun, Krumlov, Chodovar, Dalesice, Kutna Hora és Znojmo, hogy csak néhányat említsek azok közül, amelyek söreiért még Csehországba kell utaznunk, ahol hogy még szebb legyen a választék, egyre szaporodnak a kis sörfőzdék is.

7 megjegyzés:

 1. A tervezett sörgyárfelfedezések során bizony lesznek akadályok. Mivel:

  A ZNOJMÓI sörgyárat 2003-ban megvette a Heineken, 2005-től már nem főznek itt sört, 2010-ben eladták a városnak az ingatlant, mert nyilvánvaló, hogy itt már senki nem fog sört főzni. Fantasztikus helyen volt a gyár: a znojmói vár falain belül. Más kérdés, hogy znojmói Hostan néven a He. főz valamilyen sört Brnóban, váltogatva a Starobrnóval, és elviszi Znojmóba és környékére, mert a helyiek megszokásból nyilván tovább isszák az ál-znojmói sört. Biztos, ami biztos, csináltak egy külön honlapot is a znojmói sörnek, ahol a helyi sörfőzés története szépen elindul a 13. sz.-ban, aztán IV. Károlynál hirtelen megszakad a mese, ne fárasszuk tovább az érdeklődőt.

  A KUTNÁ HORA-i sörgyárat 2010-ben bérlője (He.) leállította és leszerelte. Nagyon finom sörük volt, Dačický néven. Itt jelentős volt a helyiek ellenállása (tüntetések, akciók). Az ingatlan a város tulajdonában van, próbálkoztak új bérlőt találni, hogy az sörgyárként üzemeltesse tovább az ingatlant, de eddig sikertelenül, jelenleg üres. A He. eljárása itt is ugyanaz: Velké Březnóban (Ústí n.L.) főzött ál-helyi sör ideszállítása, bár itt azért volt morgolódás, hogy milyen alapon írják rá a címkére, hogy Kutná Hora-i sör. De a mai napig több helyen ezt csapolják Kutná Horában. A honlap-trükk itt nem jött össze, mert a helyiek fönntartották az igazi helyi sört sirató honlapot.

  Egyébként a Lounyban lévő He.-sörgyár ugyanígy járt. De a legfényesebb, nemzetközi sikert most szeptemberben érték el ámításban a He. marketingesei: a 15 éve nem létező Jarošov sörgyár a pesti Főzdefeszt vendégfőzdéje lett. Pedig: Dačický Kutnohorský Světlý Ležák 12° = Jarošov Světlý Ležák (Jarosover Pils) = Louny Světlý Ležák (Premium Gold Label) 12° = Březňák Světlý Ležák 12°. Ez a négy ugyanaz, csak a címke más. Ettől még persze egészen jó sör.

  Sajnos sörgyár DALEŠICÉBEN sem működik. Még a 70-es években végleg leállították. Tudjuk: a Sörgyári capriccio c. Menzel-filmet itt forgatták, így a helynek hatalmas marketingértéke van. Erre alapozva egy kis szórakozóközpontot létesítettek az egykori gyár épületében, a helyi sörigényt kielégítő minisörfőzdével.

  BEROUN sörgyára is végleg megszűnt, 1978-ban. Egy kis vendéglői főzde van a városban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Barátom Pivo!
   Egyik szemem sír, önön felszínességem miatt, a másik nevet, hogy milyen alapos kiegészítést írtál hányaveti cikkemhez.
   Egyébként is megérdemeltem, mert, ahelyett hogy örvendeznék a sokféle cseh sör pesti elterjedésén, azon köszörültem a nyelvemet, hogy mindenki valami eddig még nem terített cseh sörrel igyekszik megjelenni a piacon.
   Köszönöm az információkat!
   Barátsággal: Pivovarski

   Törlés
 2. Szóval akkor a Heineken a cseh sör első számú közellensége?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én ilyesmit nem állítottam, ebből a szempontból nem is érdekel a dolog. Ami itt szóba jött, egyébként is csak kicsi szelete az illető cégcsoport csehországi tevékenységének.

   Törlés
 3. Kedves cseh-sörszeretők, én jártam múlt évben Dolesicében és nem szórakoztató központot , hanem egy sörgyári emlék múzeumot a forgatásra emlékeztető emlékszobát és egy nagyszerűen működő étterem sörözőt alakítottak ki a régi sörgyár területén . Az étteremben kétféle helyben gyártott nem pasztörizált sört lehet kapni egy világosat meg egy barnát mindkettőt megkóstoltam jó . Valamint komótos építkezés nyomaira bukkantam sörgyárat építenek volt kérdésemre a válasz .Merza Gábor Írta

  VálaszTörlés
 4. Bocsánat, kulturális központ inkább. Ők maguk is így nevezték valami EU-pályázatban, ami sokáig fönn volt a honlapjukon. Ezek szerint magyarul mondták, hogy sörgyárat építenek? Mivel ez a szó más nyelven nem létezik. (Ha valaki másképp tudja, szóljon!) Pivovar, Brauerei, brewery stb.: ez mind jelenthet akár minisörfőzdét is. Én csak azt szerettem volna jelezni, hogy sörGYÁR nincs ott, ahonnan reálisan sört lehetne behozni Magyarországra.

  VálaszTörlés
 5. „A kis vakondnak, ennek a kedves cseh totemállatnak, sajnos nem akadt sörös vonatkozása”

  Ez így korrekt, arra a bizonyos Kisvakondra nézve, de Vak Vakondok nevű sör van. (Csehül persze nem hangzik ilyen hülyén a neve.)

  http://www.minipivovar-ujkovice.cz/nase-pivo/

  Ami a krtek magyar fordítását illeti, ha valaki mélyebbre akar ásni a témában:

  http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__748662-ha-a-vakondok-egyes-szam-akkor-a-vakondokok-helyes

  VálaszTörlés