2012. december 31., hétfő

A cseh pálinka

Zikmund Jelínek halála után, 1916-ban, két fia  örökölte a „Zikmund Jelínek”  szeszfőzdét, melyben a több évszázados tradíción alapuló vizovicei lepárlással készültek a finom italok. A testvérek rövidesen különváltak. Rudolf  Jelínek (1892–1944)  kapta a rázovi üzemet, melyben a 30-as évek elején elkezdte az ortodox zsidó előírások szerinti kóser pálinkák főzését.

Ez a zseniális ötlet virágzóvá tette cégét. Annyira, hogy 1934-ben már az amerikai piacra is be tudott lépni, ahol az ottani zsidó közösségek kedvenc italává váltak termékei. Az 1938-ig terjedő pár évben az USA második legnagyobb külföldi szeszbeszállítójává vált a Rudolf Jelínek cég, de Csehszlovákia német megszállása után cége egyre nehezebb helyzetbe került, őt és családját is az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták, amit csupán két gyermekük élt túl.

A háborút követően államosított üzemet, a rendszerváltást követően privatizálták és ennek során jött létre a mai Rudolf Jelínek részvénytársaság, melynek kiváló párlatai immár itthon is kaphatók. Találkozhatunk velük, többek közt, a Hrabal sörözőben, a Bohemia sörözőben, a Magyar Csehóban, a Jaromír sörözőben és a Colombo Pubban. A teljes választék kapható a Bohemia Sörszalonban.

Szöveg: Polgár László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése