2013. január 7., hétfő

Cseh sörök PestenSzerintem manapság Prága mellett Pesten mérik a legtöbbféle cseh sört. Az őrület valamikor öt évvel ezelőtt kezdődött az I. Cseh Sörfesztivál nagy sikere után.

Néhány vállalkozó szellemű ember elérkezettnek látta az időt, hogy remek cseh sörökkel lássa el a hazai gyártmányokkal nem igazán elkényeztetett fogyasztókat. Legfeljebb azt nem értem, hogy miért kellett erre ilyen sokáig várni?

Mert cseh sört persze lehetett kapni előtte is. A Pilsner Urquell és a Staropramen a hazai sörgyárakat is tulajdonló multik, a budejovicei Budvar és Samson valamint a Krusovice importőrök révén került az országba. Az itthon gyártott Kozel-t vagy a megcsúfolt Branikot nem véletlen nem említem!

Megjegyzem, hogy sört importálni nem egyszerű és jövedéki termékről lévén szó, drága dolog is, szigorú vám és adó szabályokkal. Ennek ellenére szépen sorban, egyre többen is belevágtak, illetve megteremtették a lehetőséget, hogy egyre több helyen legyen a kínálatban cseh sör.
A sorban elsőként a Ferdinád Sörház nyitott a benesovi sörrel, majd következett a Pivo, a Hrabal, a Bohemia. A Pivo a Cerna Hora-i sörökkel kezdett, de folyamatosan változó kínálatában megjelentek a Rychtar,  a Rebel, a Vysoky Chumulec, az Uhersky Brod, a Chotebor sörgyárak sörei – melyeket immár két sörözőjükben ízlelgethetünk.

A Hrabal nem véletlen a nymburki Postrizny söröket csapolta, de testvérkocsmájában a Bohemiában már újabb cseh sörgyárak – Bohemia Regent, Nova Paka, Pardubice és Zatec – sörei is megjelentek. A Bohemia Sörszalonban ezek mellett még az üveges Primátor és a Bernard sörök is kaphatók.
Az eddig felsoroltak is tekintélyes mennyiséget jelentenek, de a kínálat tovább bővült. Az Alfons Art & Pivnice-ben a jihlavai Jezek sörei kerültek a csap alá, akár csak a Chech In-ben, míg a Csengeri utcai Jaromír sörözőben a libereci Konrad hatféle söre kapható.

Az nem kérdés, hogy a közönség szívesen fogadja a söröket és a kínálat mennyiségben még arányban van a kereslettel, de nagy kérdés, hogy a cseh sörök derékhadát képviselő választék mennyire jelent tényleges változatosságot.Igaz akadnak a kínálatában kézműves sörök és extremitások is, de alapvetően visszatükröződik a csehekre olyan jellemző láger vonulat. Az azonos kategóriájú sörök – výčepní, ležák, speciál – között többnyire árnyaltnyiak a különbségek, a sörfőző kísérletező kedve leginkább a félbarna és barna sörökben ismerhető fel. Így aztán valószínű, hogy a választás inkább érzelmi alapon dől el: melyik sörhöz fűződnek szép emlékek, vagy éppenséggel, hol a legolcsóbb sör, vagy melyik söröző esik útba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése