2013. január 17., csütörtök

Rekviem egy bezárt kocsmáért
Régi prágai kedvencünk az U malvaze volt, mi egyszerűen csak Hordósnak hívtuk, a kapubejárat fölé függesztett cégér okán. Fekvése miatt az első között esett áldozatául, immár húsz éve, a Prágát elárasztó turisták hadának. Különleges hangulatot kölcsönzött neki, az is hogy este a képzőművészetisek egy korsó sörért bárkinek a karikatúráját megrajzolták. Tintát sem akármilyet használtak: a sűrű fekete sör és a tus keverékét.
 
Emlékezzünk az U malvazéra az alábbi idézettel is:

„A Karlova utca a híres prágai Királyok útján fekszik, s végigmennek itt a Magyarországról érkező turisták is. A Károly-hídhoz egészen közel esik az az U malvaze azaz a  Malváziához címzett söröző.
Malváziának hívják az erős, édeskés mediterrán borokat. A cseh nyelvben - átvitt értelemben - ekként nevezik a jó sört is. A sörözőbe a hordós cégérrel jelzett kapualjból jobbra nyíló bejáraton át jutunk, mely fölött egy másik szép cégér látható. 

A Malvázia közönségét baráti társaságok és - ősztől tavaszig - nagyrészt egyetemisták alkotják.  Ez nem véletlen. Közvetlenül szemben van a Klementinum, benne az Egyetemi és a Műszaki Könyvtár, s nem messze fekszik több egyetemi kar épülete. 

Prága régi látogatói még emlékeznek arra, hogy a Malváziában 1978-ig 10°-os holesovicei barna sört mértek. Attól fogva a braníki sörgyárban készülő 12°-os sört csapolják, ugyanolyat, mint a Szent Ta­másban. Tehát megtartották a barna sör hagyomá­nyát. Reménykedjünk, hogy kapunk helyet, mert az álló vendégek számára nincs kiszolgálás, igaz elvitelre bármilyen edénybe készséggel csapontak sört”

(Polgár László-Simkó György: Prágai sörkalauz, Kelenföld, Kiadó, 1989)

3 megjegyzés:

 1. 76-ban láttam ott egy mozdulatlan öreget, akinek egy zsebrádió volt valahogy a vállához gumizva, és egy hosszabb szívószálon itta a barnát. Látható tisztelet övezte.
  Nagy Ákos

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gyönyörű kép, kár, hogy akkoriban még nem volt olyan egyszerű a fényképezés!

   Törlés
 2. Egy korabeli írás a prágai U malvazéról itt:

  csehsorfesztival.com/Szepirodalom.htm

  és ott az elsőre kattintani (Abody Béla: Prága)

  VálaszTörlés