2013. március 16., szombat

A libereci kapucnisA kapucinusok (Capucini ordinis fratrum minorum) a ferencesek egy ága, melyet Matteo di Bassi alapított 1525-ben Itáliában. A rend tagjai a ferencesek többi ágától, csak külsőségekben különböztették meg magukat: csúcsos csuklyát és szakállt viselnek, egyebekben ugyanazokat a szigorú szabályokat tartották és tartják meg és elsőrendű feladatuknak lelkipásztori munkát tartják.

Jellegzetes csuklyájukról nemcsak a ruhával egybeszabott csúcsos fejfedő kapta meg a kapucni nevet, nemcsak a tejhabbal tupírozott kávé lett kapucsinó – hanem több sörfőzde nevezte el sörét a rendről és bukkan fel így a csuhás szerzetes a sörcímkéken is.

Ez azonban sokkal inkább egy fajta minőségi garancia, hiszen míg több szerzetesrend is – a bencések, a pálosok vagy a trappisták – évszázadok óta jeleskednek a sörfőzésben a kapucinusok ismereteim szerint nem sosem foglalkoztak sörfőzéssel. A libereci Konrad sörfőzdében is hasonló garancia védjegyet vélhettek a kapucinus barátban felfedezni, amikor a régebb óta főzött 11-es barna sörüket Kapucín-ra nevezték át. A névadást rövidesen szép siker is követte: a sör a tmavý ležák kategóriában az idei Pivní pečet sörversenyen Tábor városában ezüst diplomát szerzett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése