2013. június 15., szombat

Prágai sörkalauzÍme, minden kocsmaguide őse, a Prágai sörkalauz, melyet a Kelenföld Kiadó adott ki 1989-ben. A kis könyvecske megjelenése forradalmi változást hozott a magyar-cseh kapcsolatokban és hatására magyar sörturisták sokasága lepte el a prágai kocsmákat.

A cseh söröket, már amelyik bekerült az országba, a nyolcvanas években majdnem olyan tisztelet övezte, mint a hiánygazdasági években a Fa szappant, vagy a Bánfi-cseppet. Polgár László és Simkó György könyvével a kezében számtalan turista ült vonatra, hogy személyesen is meggyőződjön a sörkalauzban foglaltakról és megismerkedjen a csehszlovák főváros szépségeivel.

Mert az akkori Prága – a maga megkopott szocreál szürkeségében, aládúcolt és körbeállványozott  műemlékeivel – is szép volt. A rendszerváltozást követően azonban a cseh főváros jelentős változásokon ment keresztül: épületei új „köntöst” kaptak és Prága sosem látott szépségben ragyogó turistalátványosság lett. 

A változások ne hagyták érintetlenül a „cseh kultúra mindennapjaiba” beépült kocsmákat sem és a Prágai sörkalauz harminchárom sörözője közül – őszinte sajnálatunkra – sok bezárt. Így hát nagyon aktuális lenne a Prágai sörkalauz bővített, második kiadása, melyet őszinte izgalommal vár a cseh sörök minden barátja!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése