2013. augusztus 19., hétfő

A kisszériás pilseniA pilseni sörgyár 2007-ben új és minden tekintetben különleges söröket dobott piacra. A kis szériás, eredetileg csak 15 literes hordós kiszerelésű Master sörükkel elsősorban azoknak sörínyenceknek a kedvében szerettek volna járni, akik megunták a tömegsörök nem túlságosan izgalmas ízeit.


Európában a nagy sörgyárak új termékekkel, jellemzően olcsó árú sörökkel igyekszenek  visszahódítani a fogyasztókat, és fellendülőben van a különféle pre-mixek – a radlerek és más gyümölcsös, fűszeres ízesítésű sörök piaca is.  A pilzeniek más megoldást választottak. Sörmesterük Václav Berka 2007-ben régi korok karakteres söreit idéző két sörrel jelentkezett a piacon.

A Master Tmavý barna sör mély, sötétbarna színével, magas alkoholtartalmával sokkal inkább a Baltic Porterek keserédes világát, mint a barna bakok világát idézi. A Master Polotmavý félbarna jellegzetesen borostyán színű lager, karakterét az édeskés és kesernyés ízek határozzák meg, amelyekben felbukkan a vanília, a karamell és kandírozott narancshéj íze is.

A cseh sörrajongók és azok a szerencsés külföldiek, aki megkóstolhatták a kisszériás Master Polotmavýt elragadtottan nyilatkoztak a sörről és eszükbe sem jutott, hogy a Master félbarna sörét a híres swechati sörgyáros és sörfőző Anton Dreher Vienna Lagere ihlette, akárcsak az Oktoberfestbiert. A cseh sörfőzdék többsége készít ugyan félbarna söröket, amelyeknek hasonló a színük és az aromájuk, de a félbarna Master kitűnik a többi közül, köszönhetően a lagerekhez képest szokatlanul erős komlózottságának, ami 36 IBU-t – International European Bittering Units – eredményez. 

A Master Polotmavý egy olyan sör, amelyik jól párosítható különböző ételekkel, főleg tésztaételekhez és pizzákhoz, mivel az édeskés ízük jól illeszkedik a maláta édeskés ízéhez. A siker láttán a Master sörök üveges változata is piacra került, sőt a család a félbarna és a barna sörök mellett újabb taggal, az erős és komlókarakteres, 47 IBU-s világos Zlatý Master-rel is tovább bővült, igazolva a régi bölcsességet, hogy a minőségnél nem kell jobb recept a sikerhez.

1 megjegyzés: