2013. szeptember 24., kedd

A cseh sör napjaAz idei szeptember huszonhetedike különleges nap lesz a cseh sörivók életében: először ünneplik meg a Cseh Sör Napjaként Vencel azaz Václav neve napját megelőző napon. Azért pont ezen a napon, mert Szent Vencel (907-929) a cseh Přemysl uralkodóház tagja a cseh sörfőzők védőszentje.

A cseh fejedelem megtiszteltetést azzal vívta ki, hogy az értékes cseh komló kivitelét az országából, halálbüntetés terhe mellett tiltotta meg. Halála után szentté nyilvánították és a csehek védőszentje, 2000 óta szeptember huszonnyolcadika a cseh államalapítás ünnepe is. 

Az idei ünneplésben több mint 800 cseh söröző és étterem vesz részt, ahol nem csak a finom cseh söröket, hanem a cseh gasztronómia remekeit is bemutatják. 

 A Cseh Sörszövetség ezzel hagyományt szeretne teremteni a nemzeti ital a sör számára. Igaz a sörfogyasztás az utóbbi években stagnál, de Vladimir Balach a szövetség vezetője szerint a fejenként 144 literrel így is könnyedén őrzik világelsőségüket. Az eseményre éttermek sokasága készül ínyencségekkel. Mint azt a beharangozó sajtótájékoztatón elmondták a cél, hogy bebizonyítsák, a sör nem csak a cseh gulyásokkal és a híres utopeneccel harmonizál, de  finomságok egész sorának méltó kísérője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése