2013. szeptember 19., csütörtök

Egy vitathatatlan tizenegyes


A libereci városi polgárság 1560-ban szerezte meg a sörfőzés jogát. A szabályozás rendkívül szigorú volt, nem csak a gyártott sör mennyiségét, hanem a gyártás során alkalmazott előírásokat illetően is. A város és környéke németek lakta vidék volt, így nincs is mit csodálkozni azon, hogy átvették a szigorú bajor szabályokat, s ennek megfelelő körültekintéssel főzték a sört évszázadokon át.

A 19. század derekán Liberec és környékének sörfogyasztása éves szinten már 200 ezer osztrák vödörnyi (1 vödör=51,62 liter) szintre emelkedett, s így szükségessé vált egy nagyobb kapacitású, új üzem építése. Erre új helyen, a városfalon kívül, egy tágasabb területen, Vratislavicében került sor, ahol 1873-ban indult meg a főzés.

A libereci gyár napjainkban a Hols Rt. tagja. 2000-ben Konrad néven, egy tizenegyes majd a tizenkettes prémium változattal jelentek meg a piacon. Ezzel a külföldön könnyen kimondható, márkanévvel váltották fel a korábbi Vratislav sörcsaládot. A név így is „családon belül” maradt, hiszen I. (Brnói) Konrad a régi névadó II. Vratislav cseh uralkodó testvére volt a 11. században.

A tizenegyes Konrad tmavý ležák, egy jól kiegyensúlyozott, könnyű barnasör. Az aromája enyhén édeskés, ezt fűszeres maláta és keserédes csokoládé íz váltja, majd az utóízben felbukkan a pörkölt maláta és a könnyű, alig észrevehető keserűség. A finom, jól kiegyensúlyozott ízek és a karcsú test igazi ivósörré teszik Konrad Tmavý ležákot.


Alkohol: 4,4% Balling: 11°
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése