2015. január 24., szombat

Pivovar NáchodA náchodi sörgyárban 1872-óta főznek sört. Eleinte csak a hagyományos 10-es és 12-es és alkalomszerűen idénysörökkel jelentek meg a piacon. Hogy a tulajdonosok nem szenvedtek önbizalomhiányban bizonyítja, hogy 1935-től a sörgyár termékeit Primátor néven forgalmazzák. Az ilyen -ator végződés pedig a német terminológiában a csúcstermékeket – például a Paulaner Salvator – jelzi.
Igaz Náchodban az 1992-es privatizációig csak a Csehországban megszokott söröket gyártották és speciál is legfeljebb 13-as készült. Szerencsére azonban az ismét magánkézbe került gyárban bátran túlléptek a csehekre oly jellemző, az extrémitást nélkülöző, kizárólag tradicionális főzeteken és igazi különlegességekkel is meglepték a Primátor sörök híveit.
Az első nagy dobás a 1996-ban piacra dobott 7,5% alkoholtartalmú 16° Balling fokú Exkluzív, mely bátran szakít a „láger egyenértékű pilzeni” közhelyével, és bátran célozza meg az egykori „export” kategória erős és malátás karakterét. És jól teszi, hiszen a láger kifejezés nem egy ízkaraktert, nem is egyfajta keserűség-fokot jelöl, hanem az alsóerjesztésű sörök gyűjtőneve. A cseh tradíciók pilzeniben a legerősebbek, és itt nem kizárólag a Prazdrojra kell gondolnunk.
Ezekkel a hagyományokkal mennek merészen szemben a náchodiak, amikor az Exkluzív után
piacra dobták a 21-es Rytířský-t és a 24-es Double-t. Sőt! Nem átallottak – és így lett végül is kerek a történet – a lágersör-nagyhatalom Csehországban előbb búzasört, majd stoutot és english pale ale-t és india pale ale-t is főzni.

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Bizony, ès az első IPA-m adja a lendületet, ès a CIAF után kitèrőt teszünk Náchodba.

      Törlés