2015. január 26., hétfő

Sör és knédli


Egy régi mondás szerint a csehek csak két ételfajtát ismernek: a sörhöz és a sörrel készítettet. A csehek folyékony kenyere a sör, mellőle szinte soha nem hiányozhat a közkedvelt knédli – amely ha már a sör folyékony kenyér – a szilárd halmazállapotú sör. Tulajdonképpen a knédli tésztája nem is sokban különbözik a kenyértésztától, de lágyságát az adja, attól lesz kéreg nélküli kenyér, hogy nem sütőben, hanem gőzben nő nagyra, lesz levegős, könnyed.

A knédlit egyes források szerint a prágai vendéglőkben már a 19. század közepétől készítették és népszerűsége azóta is töretlen. Így van ez manapság is: legtöbbször a knédlit sült, szaftos disznóhús és párolt káposzta társaságában láthatjuk a cseh éttermekben. Ezt a szent hármast szinte minden cseh vendéglátóhelyen, ételt is kínáló sörözőben készítik, így érdemes a „pivo” mellett megtanulni a ,,vepzso-knedlo-zelí” cseh megnevezését az ételnek, így biztosan a legjobb menüt tudjuk rendelni akár cseh nyelven is. 

Ahol pedig nem találjuk az étlapon e kedvelt cseh fogást, gyanakodhatunk, hogy a tulajdonos külföldi, de legalábbis az új éttermi trendek követője.

A puha knédli tésztája nagyon jól magába szívja a szaftot, mártást, így sültekhez, vadasmártással készült húsokhoz, pecsenyékhez, pörköltekhez, vagy magában szósszal kínálják, és természetesen többféle variánsa ismert. A legismertebb a zsemlés knédli, ami gyakorlatilag hasonlít az idehaza is ismert zsemlegombóchoz, csak kelt tésztából készül, és tésztájához apró kockákra vágott, pirított zsemlekockát adnak. A másik legismertebb fajta a burgonyás knédli.  Lapozzon és azt is elolvashatja, hogy készíthet otthon knédlit.

KNÉDLI
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
2,5 dl tej
2 tojás sárgája
2 dkg vaj
3 dkg élesztő
1 dkg porcukor
olaj a kenéshez
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Hozzáadjuk a többi tejet, a tojássárgáját, a lisztet és a lágy vajat, és elektromos mixerrel, dagasztókarral jól kidolgozzuk a  tésztát, majd letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük. Ha megkelt, akkor lazán gyúrjuk át, formálunk cipót, és osszuk 2-3 részre (attól függően, mekkora lesz a felület, amin gőzölni tudunk). Formáljunk belőle szendvicskenyér formát, takarjuk le és hagyjuk további 20-30 percig kelni. (A tésztát kenyérsütő gépben is bedagaszthatjuk,  de akkor elsőként mindig a folyadékot adagoljuk, teljes mennyiségben)
Amíg kel a tészta egy nagy lábasba tegyük fel forrni a vizet. Amikor a knédli megkelt és víz felforrt, a lábasra illesszük a pároló edényt úgy, hogy ne lógjon bele vízbe, legyen helye a gőznek. Olajozzuk be vékonyan az edény alját, így a tészta biztosan nem ragad oda, a kndéli tetejét is leheletvékonyan megkenhetjük és óvatosan helyezzük rá a knédlit. Vigyázzunk, mert a tészta másfél-kétszeresére is megnő a gőzölés alatt, így hagyjunk elegendő helyet, ha egyszerre több darabot gőzölünk.
Fedjük le egy másik lábassal és kb. 10-12 percig gőzöljük. Ha ügyesek vagyunk, félidőben óvatosan megfordíthatjuk a knédlit, így biztosan minden oldalról egyenletesen átgőzölődik. Tűpróbával ellenőrizhetjük – ha nem ragad a tűre a tészta, akkor már jó.
Nagyon éles késsel vagy cérnával szeleteljük.
A knédli formája lehet kerek cipó, akár gombóc is. Minél kisebb a tészta tömege, annál rövidebb ideig tart a gőzölés.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése