2015. augusztus 15., szombat

Három cseh világmárkaA cseh sörgyártás mindig is büszkélkedhetett nagyszerű sörökkel és van három világmárkája is. Ezek a budejovicei Budweiser, a pilseni Urquell és a prágai Staropramen.  Bár a Budweiser hírnevét az amerikai rokon illetve a vele folytatott évszázados névvita tette elég hamar ismertté, sokat jelentett Ausztria közelsége is, ahol ma is ez a legnépszerűbb cseh sör. Az Urquell etalon a sörök között, hivatalosan is első a keserű lágerek sorában és bár hírnevét megtépázták, de tetszik vagy sem Európában a Heineken mellett a legismertebb sörmárka. A Staropramen hírnevét a StarBev törekvései alapozták meg, hogy nagy nemzetközi márkát csináljon a prágai sörből. Az érdekes, legalábbis szerintünk, hogy a három márka milyen különböző utat járt be a privatizáció óta.

A Budweiser a mai napig cseh tulajdonban van, pedig erre fogadtak volna a legkevesebben. Az amerikai Anhauser-Bush immár 25 éve ostromolja vételi szándékával. Egész elképesztő összegekről is lehetett hallani, de mindeddig a csehek ellenálltak a csábításnak és őrzik önállóságukat. A Carlsberggel kötött kereskedelmi egyezményük is csak az európai jelenlét erősítését szolgálta. Ennek köszönhetően lett a magyar piacon immár árban is versenyképes két konkurensével a Budweiser. De ennek bizony ára van: egyre több kritikus hang hallatszik a sör minőségével kapcsolatosan.

A pilseni sörgyár eladása a fogyasztók körében igen nagy meglepetést okozott. Azt azonban nem lehet tagadni, hogy a SAB akkori színre lépésének, egész pontosan tőkeinjekciójának, fontos szerepe volt abban, hogy a márka karrierje azóta is töretlen. Annak ellenére igaz ez, hogy a márka hírnevét többször is próbálták megtépázni, elsősorban azzal a pletykával, hogy az Urquell már nem csak Pilsenben főzik.
Ami az Urquell esetében csak pletyka, a Staropramen esetében igaz. A prágai márka a világhír felé vezető úton, a másik két söróriással ellentétben kihelyezte a gyártást is. A magyar főzésű világos Staropramen abban a bőcsi sörgyárban kezdődött meg, amely valószínűleg a legtöbb licenc sört főzi a világon. Hofbräu, Becks, Löwenbräu, Stella Artois és most a Staropramen. Nem vagyunk hívei a márkanevekkel való ilyetén élésnek, függetlenül attól, hogy milyen az eredmény.

1 megjegyzés:

  1. Budvar üvegesei régen nagyon jók voltak, mostanság nem iszom, mert a 0.33-as kiszerelés kerül annyiba mint két éve a fél literes, amikor kivezették. A PU számomra az idei évben teljes csalódás, van vmi szokatlan mellékíze, pedig próbáltam 0.33-as és 0.5-ös kiszerelésű üvegeset is, nem akciósan (olvastam olyat, hogy az akciókat kerülni kell), Staroból pedig az eredeti cseh világosok teljesen jók, a 11-eset ittam nemrég, kellemes kis sör.

    VálaszTörlés