2015. augusztus 7., péntek

Majdnem eredeti helyszínAz 1609-ben alapított dalesicei sörgyár igazi fejlődése akkor 1882-vel kezdődött – ekkor a bécsi sörfőző dinasztia, a Dreher család kezébe került a sörfőzde. A világháborút követően a Dreher család kénytelen-kelletlen megvált a sörgyártól, mely ezután különféle tulajdoni formákban létezett egész 1977-ig, amikor végleges bezárásáról döntöttek.
Ez kapóra jöhetett Jiri Menzelnek – aki saját bevallása szerint egyébként sem szereti a sört – és a bezárt, de még nem lerobbant gyárban forgatta Bohumil Hrabal regényéből készült világhírű filmjét, a Sörgyári capricciót. A forgatás befejeztével végképp az enyészetté lett az épületegyüttes és nem igen mutatkozott remény, hogy itt valaha még sört fognak főzni.
A bársonyos forradalom után először 1991-ben tett lépéseket a főzés újraindítására az új tulajdonos – közben azonban sajnálatos módon tönkrement. 1999-ben szerezte meg az épületet a jelenlegi tulajdonos, aki egy szerény sörfőzdét, szállodát és természetesen egy sörözőt alakított ki az egykori Dreher-gyár épületeiből. Az üzem négyféle sört főz, egyelőre csak hordóba fejtik, de „hazavitelre” természetesen telecsapolják PET-palackjainkat is.

Söreik:

  • Dalešická jedenáctka: Kétféle árpamalátából, žateci komlóval készült 11°-os alsóerjesztésű sör.
  • Dalešické májové: 13°-os speciális világos, négyféle árpamalátából, žateci komlóval készült alsóerjesztésű sör.
  • Fledermaus (Denevér): 13°-os speciális szűretlen barna sör. Négyféle árpamalátából, žateci komlóval készült alsóerjesztésű sör.
  • Kouřící králík (Dohányzó házinyúl): 12°-os szűretlen félbarna sör. Négyféle árpamalátából, köztük bambergi malátával készülz, žateci komlóval ízesített, kellemesen füstízű alsóerjesztésű sör.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése