2015. augusztus 26., szerda

Prücsök úr és a bogárka sör

 Azt hihetnénk, hogy a Nová Paka-i sörgyár, tízes söre a Brouček,  (azaz bogár) elnevezését a sörfőzde rovartan iránt is érdeklődő sörmesterétől kapta, pedig nem, a névadó Prücsök úr, Svatopluk Čech híres irodalmi alakja, aki egyik álmában a Nova Paka-i sörgyárban is látogatást tehetett. Ezt ugyan nem tudjuk biztosan, de az mindenesetre igaz, hogy az itteni tízes sör a nevét róla kapta..

prücsök.jpg
Élt a 19. század második felében egy híres cseh költő, újságíró és utazó, Svatopluk Čech (1846–1908), akinek nevét ma – többek között – az egyik prágai híd is őrzi. Čech igencsak sokoldalú író volt, a legkülönfélébb irodalmi műfajokban alkotott, gyerekversektől kezdve az eposzokon keresztül a humoros regényekig, és még hosszan sorolhatnánk. Legismertebb figurája a földhöz ragadt nagyvárosi polgár, Brouček (Bogárka) úr, akinek „kirándulásait” több részletben örökítette meg.

Magyarul is megjelent humoros és fantasztikus kisregénye, a Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XV. století (Prücsök úr kalandos kirándulása a XV. évszázadba), amelyben a hős álmában a Vítkovi csatában találja magát, ahol Jan Žižkával is találkozik. Čech másik magyarul is olvasható érdekes könyve a Pravý výlet pana Broučka do Měsíce (Prücsök úr igazi kirándulása a Holdba), amelyben a főhős álmában eljut a holdra, ahol sikerül összefutnia a holdlakókkal, akikkel igen érdekes beszélgetéseket folytat. Prücsök úr történeteit Čech aztán több egyéb humoros és fantasztikus írásban is megörökítette ezeken kívül is, amelyek alapján Leoš Janáček híres cseh zeneszerző operát is írt Prücsök úr kirándulásai címmel.
A sör történelmi érdeme, hogy ez volt az első tíz fokos sör Csehországban, amelynek üvegére papírcímke – azaz etikett – került, ezt megelőzően csupán az üvegek kupakjain jelölték meg a tízes söröket. Gépesített sörisszák manapság „motoros bogárral” is közlekedhetnek, Moto Brouček néven ugyanis a Prücsök sör alkoholmentes változata is létezik. Merészebb kollégák pedig a Hemp Brouczeh-et, azaz a kenderrel „felturbózott” Bogárkát is megkóstolhatják.

(Polgár László írása)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése