2015. augusztus 11., kedd

Staropilsen a sörkamuSzemélyesen ugyan nem találkoztam vele, de azok a vélemények melyek ezzel a sörrel kapcsolatban elhangzottak igazolták a konteózis elméletemet, hogy itt bizony az elegáns (?) név mögött komoly becsületsértés rajzolódik ki. Nyilván komoly ember csak egy pillanatra inog meg, amikor 169 forintért felfedezi a legnagyobb cseh márkák nevének összevonásával megszületett  Staropilsen névre keresztelt sört.


Kétségeiben talán legkönnyebben a származási hely ingathatja meg – ez ugyanis Csehország. Mégsem Szlovákia, ahová a Jászberényi útról exportálják a „cseh” Velkopovicky Kozelt és a „szlovák” Smädny Mních-et. Azonban manapság már minden tisztes alkoholizálásban megőszült sörivó erősen gyanakszik a „cseh” márkák láttán. Illetve valamennyi sörrel fenntartásai vannak, ha az egy multinacionális főzde terméke, vagy valamelyik nemzetközi árúházlánc „csehes” (bocsánat!) hangzású nevű saját márkája. A Staropramen és újabban a Pilsner Urquell kapcsán is szomorú hírek keltek lábra, de azért mégiscsak két nagyon jelentős sörgyárról van szó. Nevükben is tiltakozunk ez ellen a fogyasztót bepalizni igyekvő, az eredeti sörök régi dicsőségével visszaélő sörelnevezés ellen.

2 megjegyzés:

  1. A Budvar is egy nagy sörkamu. Mintha semmi köze nem lenne ahhoz, amit régebben annyira szerettünk!

    VálaszTörlés
  2. Tavasszal kóstoltam, annyira nem hulladék, tény,hogy elég vizes, de ennyi pénzért többet nem várhatunk, bár vicc, hogy ugyanennyiért 12-es bernardot kiválnak a szlovák multik.

    VálaszTörlés