2015. szeptember 1., kedd

A cseh Casanova


Petr Vok z Rožmberka (1539–1611) egyike a legismertebb cseh középkori nemeseknek, a Rožmberk család utolsó tagja, reneszánsz bonviván és szenvedélyes gyűjtő. Uradalmának központját, köztük mintegy 11 ezer kötetes könyvtárát Český Krumlovból Třeboňba helyeztette át. Testvérével, Vilém z Rožmberkával együtt a Fehérhegy előtti cseh történelem jelentős alakjai voltak. 1594-ben, a török csapatok felső-magyarországi előretörésének megállítására II. Rudolf parancsára csapatával Bécshez, majd Pozsonyhoz vonult, hogy segítsen a törököknek a Rábánál történő megállításában.

Testvéréhez hasonlóan neki sem született utóda, holott mindketten nagyon törekedtek rá, hogy ne haljon ki a Rožmberk család. Bátyja négyszer is nősült, gyakran jóval fiatalabb nőket vett el. Petr Vok szintén többször házasodott, legutoljára ő is sokkal fiatalabb feleséget választott magának Felső-Magyarországról, de náluk sem sikerült megoldani az utódlás kérdését. Utolsó felesége 1601-ben halt meg. Petr Vokot életének abban a szakaszában, amikor éppen nem volt házas, sok gyakran húsznál is több barátnő vette körül az udvarában, számukra külön „női szalont” hozott létre. Ezeket a különféle nemzetiségű hölgyeket aztán jól tartotta és elhalmozta ajándékokkal és idejét gyakran és szívesen töltötte társaságukban.

Napi szinten gondoskodott a város és a környék szegényeiről és gyerekeiről is. Jóhiszeműsége és gavallérsága okán halálát követően számtalan legenda hősévé vált. Élettörténete alapján több könyv született és két humoros cseh játékfilm is készült: „Svatby Petra Voka” (Petr Vok esküvői, ebben a már említett utolsó házasságát dolgozták fel), valamint „Pan Vok odchází” (Vok úr távozik) címekkel. Petr Vok nagy szerelméről és a vele való kapcsolatáról „Zuzana Vojířová” címen Jan Bor írt színdarabot, ebből később opera és tévéjáték is készült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése