2015. október 26., hétfő

Nemszeretem kocsmaturistákAz embert csak akkor ismered meg jól, ha készületlenül éred otthon. Ha azonban a csehet akarod megismerni, uccu utána a kocsmába! – állítja Radko Pytlik író, aki Hrabal egyik ivócimborájaként is szerzett e téren tapasztalatokat.

A kérdés persze sokkal inkább az, hogy a prágai, aki otthonának tekinti a kocsmát, szeretné-e hogy megismerjük és szeretne-e velünk megismerkedni? A Prágában szerzett tapasztalatok alapján bátran kijelenthetjük, hogy nem. A csehek barátságtalanságát mi magyarok hajlamosak voltunk az 1968-as bevonulásunkkal – persze a mai cseh határig sem jutott a Néphadsereg – magyarázni. Holott erről szó sincs! 

Vannak a prágaiaknak közelebbi tapasztalatai is a kocsmatúrázó honfitársainkról, akik nagyjából úgy viselkednek, mint az angol turisták, akik már az első korsó után is elviselhetetlenül hangosak, kellemetlenkedők és kötekedők. Bár kétségtelen, hogy a magyarok kevesebb verekedést provokáltak az íreknél, vagy az angoloknál, de mi meg sem állunk, amíg megállunk a lábunkon.

A magyar virtus a minél több kocsma látogatását teszi versenyfeladattá, annak minden kellemetlen következményével együtt. De sebaj, legalább lesz otthon min röhögni a haverokkal, ezzel is erősítve a sör-pisi-hányás Fábry Sándor által annyiszor hangoztatott sztereotípiáját. A csehek persze, ha betartanánk az illemszabályokat sem látnának szívesen kocsmáikban bennünket. Még akkor is kinézik az idegent, ha az cseh. Mindenki maradjon a saját törzskocsmájában! És különben is: a lakásunkban sem szívesen látnánk olyan vendéget, akivel nem tudunk szót váltani – a csehek ügyesen titkolják világnyelvi ismereteiket –, és aki kizárólag azért látogat meg bennünket, hogy leittasodjék.


A régi, kedves kocsmáik – és itt elsősorban a harmad- és negyedosztályúakról van szó, amiből már csak mutatóban találunk Prágában – bezárásában is nagy szerepet játszik a Prágát elárasztó külföldiek hada. Nemcsak drágultak a kocsmák, de egyre inkább elterjedt a vendégek lehúzása, átvágása. Így hát azért, mert szeretjük és elismerjük, hogy lager-sörben a csehek a legerősebbek, még nem fognak szeretni bennünket, mert ezért az elismerésért, közvetve és közvetlenül is drága árat fizetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése