2015. november 16., hétfő

Merlin a cseh varázsló


A Pro­ti­vín­ban mű­ködő sör­főzde minden bizonnyal leghíresebb sörét az Artúr király legendájából ismert Merlinről nevezték el. Hogy ő élő személy volt-e, vagy csak kitalált figura arról megoszlanak a vélemények, az azonban egyértelmű, hogy a 2010 óta gyártott 13° Balling fokos, 4,7 százalék alkoholtartalmú sör igazi különlegesség, melyet háromféle malátából és malátázatlan pörkölt árpa felhasználásával készítik, ez utóbbi adja különleges ízét.
Ha információink nem csalnak a sört eredetileg a csehek Guinness-re adott válaszának szánták. Tekintve azonban, hogy szemben a Guinness-szel a Merlin – bár az elnevezés a brit vonalra való utalás – alsóerjesztésű sör, és mint ilyen sokkal inkább a Dél-Türingiai és Észak-Frankföldi helyi specialitásra, a „Schwarzbier”-re emlékeztet. Ám akár típusteremtőnek is tekinthetnénk, hiszen felfedezhető benne a milk stoutok édessége épp annyira, mint a pirított árpa keltette étcsokis keserűség.
Finom, harapnivaló testes sör, melyet ha minden igaz rövidesen Lobkowitz černý néven fog forgalmazni a hét csehországi sörgyárat – Uherský Brod,  Jihlava, Protivín,  Klášteř Hradišti nad Jizerou, Vysoký Chlumec, Černá hora és Rychtář – tulajdonló Lobkowitz csoport.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése