2015. november 22., vasárnap

A nagy morva sörtröszt


Az 1948-as államosítás Csehszlovákiában sem kerülte el a sörgyárakat. Az állami tulajdonba vételt követte egyfajta központosítás, ennek jegyében jött létre annak idején přerovi központtal Hanák Nemzeti Sörgyár, melyet a přerovi, a prostějovi, az olomouci és kroměříži sörgyárakból alakítottak. Ehhez a tröszthöz csatoltak egy évvel később két észak-morva sörgyárat – a litovelit és a hanušoviceit is.

A trösztöket a volt szocialista országokban állami akarattal hozták létre, és ez az állami akarat bármikor megszüntethetett üzemeket, vagy átszervezhette a rendszert, ahogy ez a Hanák Nemzeti Sörgyár esetében is megtörtént 1953-ban. Ekkor három önálló egységgé – Přerov sörgyár, Olomouci sörgyár és a Litovel Észak-morvaországi sörgyár – alakították, hogy aztán 1955-ben a három nemzeti vállalatot ismételten egyesítsék és megint létrejöjjön a Hanák sörgyárak egyesülés, melynek központja ismét Přerov városa lesz.

A Hanák sörgyárak a privatizáció során egy tulajdonosi kör birtokába kerültek. A morvaországi PMS Přerov hármasához tartozik a přerovi, litoveli és a hanušovicei sörgyárak is, melyek önálllóan működnek, de közös stratégiával igyekeznek piacokat hódítani márkáiknak a Holbának, a Litovelnek és a ZubrnakPMS Přerov évi 1 millió hektoliteres kihozatalával jelenleg – a Lobkowicz-csoport mellett – a legjelentősebb, nem multinacionális sörgyártó tulajdonában levő, cseh söripari vállalat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése