2015. november 13., péntek

A nagy sö-sö-sörkönyv


A Vétek György és Rosenstein Róbert jegyezte Sörkönyv egy olyan összefoglaló mű, melyben a szerzők a hangsúlyt a sörforradalom előzményeire, eseményeire és szereplőire helyezik. Természetesen nem maradhatnak ki ebből a csehek sem, akik a könyv tanúsága szerint meglehetősen későn ébredtek. Talán bizony túlzottan is biztonságban érezték magukat, hiszen nálunk a legnagyobb az egy főre jutó sörfogyasztás, ők főzték a láger sörök legfontosabb etalonját a Pilsner Urquellt és hazai fogyasztók is hűségesek a hazai márkákhoz.

Ez utóbbiak azonban az 1990-as évek elején nem mutattak túlzott változatosságot a tízes és tizenkettes láger sörökön kívül szinte alig főztek a hetvenegy sörgyárban igazi sörkülönlegességeket, alt típusúakat meg végképp nem. Szerencsére azonban a privatizáció lezárultával, megállt a sörfőzdék számának csökkenése, és kisebb főzdék megjelenésével sokkal változatosabb lett a sörválaszték is. Sőt! Vannak Nagyobb üzemek is, mint például a Bernard, vagy a Primátor, melyek különleges lágereik mellett ale típusú söröket is piacra dobtak. Természetesen a kicsik, a sörforradalom hagyományai szerint elsősorban a felsőerjesztésű sörökkel kísérleteznek és mint a fogyasztói fogadtatás bizonyítja. 

A Sörkönyv bemutatja a kisebb sörfőzdéket – már amennyire a szerény oldalszám lehetőséget biztosít és örömmel tudósít arról, hogy számuk 2015-ben megközelíti a háromszázat és azt is megtudhatjuk a könyvből, hogy a sörök sokféleség arra a vendéglősöket is ráébresztette, hogy ehhez kínálathoz bizony túl kell lépniük az egyhangú kocsmadizájnon és alkalmazkodni kell a sörrel szemben támasztott megnövekedett igényekhez.

A könyvről bővebben itt olvashat. A kép a könyvbemutatón készült a Rosenstein vendéglőben. Balról jobbra: Rosenstein Róbert, Kúnos László a Corvina igazgatója és Vétek György.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése