2017. augusztus 18., péntek

Mindent kitörölni!Meglehetősen szar lehetett a kódexmásolóknak, ők ugyanis még nem ismerték a radírt, így többnyire vékony pengével igyekeztek eltűntetni a hibás bejegyzést. Szerencsére azonban valaki rájött arra, hogy kenyérbélből gyúrt masszával a papír felső felülete, azaz maga az írás, remekül eltávolítható. Innét már csak egy ugrás, az amerikai Charles Goodyear, aki forradalmasította a gumi vulkanizálását, így megoldotta az anyag sokrétű alkalmazását, így a törlőgumira legalkalmasabb gumi képletét is megalkotta.
Bár a tintanyomok eltávolítására a fedőfestés bizonyult főleg alkalmasnak, a grafit irodai és iskolai nyomait a radírgumi remekül elvégezte. Ezért már a kezdetektől adóbevallást – nehogy nyomtalanul kijavítsák – már réges-rég óta tilos javítani. Némi csalási segédletet a tintaceruza ugyan jelentett, de a speciális – még magán az írógépben levő papíron, speciális gépradírral végzett radírozás sem maradt nyomtalan.
A radír ellehetetlenüléséhez a számítógépes nyomtatás vezetett – manapság már csak gyerekek és grafikusok használják ezt a funkcionális analfabetizmus elterjedésével teljesen feleslegesség váló tárgyat. Így aztán nem véletlen, hogy a gyűjtési érdeklődés fordítottan arányos a radír használhatóságával. Pedig manapság igazán szükség lenne egy nagy radírra – komoly segítség lehetne a múlt megszépítő átírásához.
Ha ön radírokat gyűjt, feltétlen itt a helye, hogy mindannyiunk gyönyörűségére bemutassa gyűjteményét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése